14 Σεπτεμβρίου 2014

SARA FORTIS ή αλλιώς Καπετάνισσα Σαρίκα.... Μια σπουδαία Εβραία της Εύβοιας στην αντίσταση του ΕΛΑΣ ....στον αγώνα κατά των ΝΑΖΙ ....








Λίγοι Ρωμανιώτες ή Έλληνες Εβραίοι έσπασαν τους δεσμούς τους με τους Ραβίνους και την πίστη και ακολούθησαν το αντάρτικο στα όρη της πατρίδας μας. Εδώ θα μου πείτε ότι στον πρώτο χρόνο της μεγάλης πείνας οι Έλληνες είχαν ηττηθεί ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ και χάθηκαν 200,000 και βάλε από την πείνα.... σωστό αλλά τες πάντων...

Οι πιότεροι πίστεψαν, ατυχώς, τα ωραία λόγια περί μιας Κομμουνιστικής ζωής εκεί πάνω στην Ευρώπη, που θα τους πήγαιναν οι Νάτσηδες. Με επακόλουθο να σφαγιαστούν και όσοι απέμειναν να επιστρέψουν "ζωντανοί νεκροί" από τα Νταχάου και τα Άουσβιτς...



δεν βρήκα πληροφορίες για αυτήν την φωτό αλλά μου μοιάζει για την sara fortis




Όμως περιπτώσεις σαν την ΗΡΩΙΔΑ που πάλεψε μέσα από την αντίσταση όπως η SARA FORTIS ή όπως θέλει να την λέμε Καπετάνισσα Σαρίκα δείχνουν τον δρόμο του αγώνα και της πάλης....

Φυσικά αυτά στην χώρα μας αποτελούν ταμπού και καλύτερα να μην τα αναφέρεις... Ετοιμάζω πχ ένα αφιέρωμα στον αρχειομαρξιστή Εβραίο που εκτελέστηκε στην Καισαριανή με τους 200 ψάλλοντας τον ύμνο της  Κομμουνιστικής Διεθνούς... Αυτό όμως είναι άλλο θέμα...


Δεν γνωρίζω ατυχώς ξένες γλώσσες και θα ήμουν χαρούμενος αν κάποιος ανεβάσει στο διαδίκτυο στα Ελληνικά κάτι για την ζωή της ή να μου στείλει πληροφορίες για να τις δημοσιεύσω... Όχι γιατί θα ξεπλυθούν οι πομπές του Ελληνισμού που δεν συμπαραστάθηκε πάρα πολύ στην πρώτη ιδίως χρονιά της κατοχής πράγμα που κατανοώ ότι ήταν δύσκολο μιας και ιδεολογικά είχε ηττηθεί ο λαός..

Αλλά γιατί η ζωή δια μέσω των πρωτοποριών της δείχνει τον δρόμο για να ενωθούν οι λαοί και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε δύο τιμητικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Νέα Υόρκη για να τιμηθεί το ΕΑΜ ΕΛΑΣ παλαιόθεν από τους εκεί Εβραίους... Αυτά προς αποκατάσταση κάποιων αληθειών.. Και επίσης για να μην νομίστε ότι Νέα Υόρκη ίσον πνευματική καθυστέρηση ή αερολογίες του στυλ όλοι στην Αμέρικα κονομάνε κλπ αηδίες...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ 
Νέα Υόρκη, 8 Μαϊου 2000 (14:16 UTC+2) - MPA news - received from L. Saltiel - 8.5.00 
Το κίνημα της ελληνικής αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) θα τιμήσει ο Σύλλογος Φίλων Εβραίων Ν. Υόρκης για τη συμβολή του στη διάσωση των Εβραίων την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαίου, θα γίνουν μεταξύ άλλων και τα αποκαλυπτήρια του Τείχους του Ηθικού Σθένους στη συναγωγή Kehila Kedosha Janina, όπου θα αναγράφονται ονόματα Ελλήνων που έσωσαν Εβραίους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τα πήρα από την ιστοσελίδαhttp://www.yvelia.com/kolhakehila/archive/documents/wwii/wwii_001.htm






Ας δούμε όμως μερικές φωτογραφίες της Καπετάνισας Σαρίκας

προφανώς ο γάμος της


στο Ισραήλ πλέον θυμάται τα παλαιά


στο αντάρτικο

μάλλον πηγαίνοντας για δουλιά σε κάποιο Κιμπούτς

ξεκούραση σε κάποιο Κιμπούτς ή εκδρομή... άγνωστο

Παλληκάρι με την γενική έννοια στο αντάρτικο...




6 σχόλια:

  1. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Σάρα δεν συντάσσεται με τη ... μάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ φίλτατε νομίζω ότι ήταν πολλές και παραμένουν πάρα πολλές

      Διαγραφή
  2. Εδώ http://www.jewishpartisans.org/t_switch.php?pageName=mini+bio+short+bio+1&parnum=12

    υπάρχει το βιογραφικό της. Έβαλα το κείμενο στο μεταφραστη google περίπου η μετάφραση είναι αυτή:

    Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, μια μικρή πόλη κοντά στην Αθήνα. H Sara Fortis δεν γνώρισε τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε όταν ήταν μόλις δύο μηνών. Μεγαλωμένη από τη μητέρα της, η Σάρα και η αδελφή της απολαμβάνουν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Αν και προσδιορίζονται ως 100% Έλληνες, γιόρταζαν ως Εβραίοι ανάβοντας κεριά κάθε Παρασκευή και πηγαίνοντας στην εκκλησία τις γιορτές.

    Η Σάρα ήξεραν ότι ήταν ώρα να φύγει από την πατρίδα της, όταν οι Γερμανοί έφτασαν το 1941. Είχε ακούσει για τους Εβραίους σε άλλες μικρές πόλεις της Ελλάδας που απελαύνονται από τους Ναζί, και ποτέ δεν επιστρέφουν. Η Σάρα και η μητέρα της διέφυγαν στη μικρή πόλη Κούτουρλα (Εύβοια) και κρύφτηκε εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όταν δεν ήταν πια ασφαλές για τους Εβραίους ζήτησαν από τη Σάρα να φύγει , αν και οι χωρικοί συμφώνησαν να κρύψουν τη μητέρα της.
     
    Φεύγοντας από τη μητέρα της, η Σάρα αποφάσισε να γίνει αγωνιστής της αντίστασης. Θέλοντας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ομάδα, αποφάσισε να πάει από πόλη σε πόλη για να βρει άλλες γυναίκες που ήθελαν να πολεμήσουν.

    Συγκροτήθηκε έτσι μια ομάδα γυναικών που έγινε απαραίτητη στους άντρες μαχητές, μετατρέποντας τα νεαρά κορίτσια του χωριού σε γυναίκες. Στην πρώτη τους αποστολή είχαν διαταχθεί να ρίξουν βόμβες μολότοφ για να αποσπάσουν την προσοχή του εχθρού και να μπορέσουν αντάρτες να επιτεθούν. Εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητές τους, οι άντρες κάλεσαν τη γυναικεία ομάδα να συμμετάσχει σε πολλές αποστολές. Έκαψαν τα σπίτια, εκτέλεαν συνεργάτες των Ναζί και βοήθησε τους άνδρες με έναν τρόπο καμία ομάδα γυναικών δεν το είχε κάνει πριν.

    Τα άντρες αντάρτες θεωρήθηκε οτι έκαναν πολλές αποστολές που τις είχαν φέρει σε πέρας οι γυναίκες, διότι ήταν απίστευτο οτι γυναίκες θα μπορούσαν να επιτύχουν τέτοιες πράξεις. Συχνά οι γυναίκες αναγκάζονταν να κοιμούνται δίπλα στους άντρες και η Σάρα συνεχώς ανησυχούσε για την ασφάλεια τους.

    Η Σάρα έγινε ένα εξέχων και πολύ σεβαστό στο κίνημα των ανταρτών πρόσωπο στην Ελλάδα. Μέχρι την ηλικία των 18, ήταν γνωστή ως «Καπετάνισσα Σαρίκα". Οι Ναζί έστειλαν ένα πληροφοριοδότη για να προσπαθήσει να τη συλλάβει αλλά από λάθος πληροφορίες συλλαμβάνεται, βιάζεται άγρια και δολοφονείται η εξαδέλφη της, Medi. Υποσχόμενη εκδίκηση, εντόπισε τον πληροφοριοδότη και τον εκτέλεσε.

    Μετά τον πόλεμο, οι αντάρτες έπεσαν σε δυσμένεια με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Η Σάρα συνελήφθη αλλά, λόγω της μεγάλης της φήμης, αφέθηκε ελεύθερη λίγο μετά. Σύντομα μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου γνώρισε τον άντρα της και ζει ακόμα και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πω πω στον Κούτουρλα λοιπόν... τι υπέροχο μέρος ορεινό ....

      ευχαριστώ πάρα πολύ για ον κόπο σας

      Διαγραφή
  3. Aπό εκείνη τη γενιά που ήξερε να γράφει τη θρυλική ιστορία της ανυπακοής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε