11 Μαρτίου 2013

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΤΗΠΗΣΕ .... Ο Θ. ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ ΕΦΥΓΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Ο θάνατος είναι αμείλικτος. Κτυπά, αποφασιστικά εκεί που νομίζεις ότι θα πας μια βόλτα στην Κάνιγγος και θα βρεις τον άνθρωπο που σε βοήθησε στα νεανικά σου χρόνια και από αμόρφωτος εργάτης να μοφωθείς κοινωνικά....


Ο Θεοδόσης Θωμαδάκης έφυγε από την ζωή. Τον γνώρισα νέος στο βιβλιοπολείο ΚΑΝΙΓΓΟΣ 31, όπου ήταν οι εκδόσεις ΑΛΛΑΓΗ. Στους Αμπελοκήπους είχε παράρτημα μια οργάνωση που την έλεγαν ΕΔΕ. Είχα συμμαθητές και συζητάγαμε. Και για βιβλία με έστελναν στο κέντρο στο βιβλιοπωλείο τους. Εκεί γνώρισα τον Θεοδόση Θωμαδάκη. Ευγενικός πάντα, με ένα βιβλίο στο χέρι. Αυτό που μου έκανε την μέγιστη εντύπωση από τότε ήταν ότι σηκωνόταν κάθε φορά που έμπαινε ένας άνθρωπος να αγοράσει ένα βιβλίο. Εγώ δέχτηκα από τον άνθρωπο αυτό τον αγωνιστή Θ. Θωμαδάκη μεγάλη ιδεολογική βοήθεια. Χωρίς να θέλει να με καθοδηγήσει και να με στρατολογήσει στις ιδέες τους πάντα ευγενικά μου ξεδιάλυνε τις απορίες μου.

Διέθετε ένα ωραιότατο site στο οποίο κανείς μπορεί να εύρει πολλά χρήσιμα πράγματα και είναι το

http://www.marxistbooks.gr/books.htm
 

Με λίγα λόγια ήταν το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο. Βιβλιοπωλείο όπου σύχναζαν ποιητές άνθρωποι των τεχνών και εγώ ο κούτσικος.


(τον κο Μ. Κατσαρό τον παρουσιάζω γιατί σύχναζε στο εν λόγω μέρος).


Βρήκα την κάτωθι πολιτική νεκρολογία την οποία σπεύδω να αναδημοσιεύσω. Εγώ αν ήξευρα στοιχεία θα την έγραφα με τον δικό μου τρόπο... Αλλά αυτοί κρατούν το νήμα και πρέπει να το σεβαστούμε ούλοι αυτό....

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στον Αλίκαμπο Χανίων ο αγωνιστής του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, σ. Θεοδόσης Θωμαδάκης. Προέρχονταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αθήνα και άρχισε να δουλεύει κυρίως σε μηχανουργεία της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Εργάτης (μηχανουργός), ήρθε αμέσως σε επαφή με τις ιδέες του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, στρατεύθηκε σ’ αυτές και έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο σ. Θεοδόσης πάλεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα από τις γραμμές του τροτσκιστικού κινήματος και ήταν μια από τις πιο σημαντικές, ηγετικές μορφές του. Έλαβε μέρος σ’ όλους τους αγώνες των εργαζομένων μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Στα χρόνια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική δράση, μέσα από την οργάνωση «Εργατική Δημοκρατία», ενάντια στο τυραννικό καθεστώς, τον καπιταλισμό και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε σε ισόβια και 8 χρόνια φυλάκιση. Έμεινε στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού και Αίγινας για 5 χρόνια (όπου όπως και όλοι οι τροτσκιστές κρατούμενοι και φυλακισμένοι στις φυλακές και στις εξορίες, θα γνωρίσει, όπως είναι γνωστό από την ιστορία, και το καθεστώς απομόνωσης, συκοφαντίας και φυσικής βίας των σταλινικών) και βγήκε με την αμνηστία του δικτάτορα Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 1973.
Ο σ. Θεοδόσης ήταν ένας πραγματικός διεθνιστής, κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό στο ελληνικό εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Έλαβε μέρος σαν εθελοντής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας ενάντια στους γάλλους αποικιοκράτες. Σαν μηχανουργός που ήταν, κατασκεύαζε όπλα στο περίφημο μυστικό και κινούμενο εργοστάσιο. Μαζί με το σ. Μίμη Λιβιεράτο, ήταν τα δυο μέλη του ΚΔΚΕ, του ελλ. τμήματος της 4ης Διεθνούς (όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές από άλλες χώρες), που στάλθηκαν με εντολή της στην Αλγερία, κυρίως για προσφορά τεχνικών γνώσεων.
Ο σ. Θεοδόσης υπήρξε μελετητής και βαθύς γνώστης της μαρξιστικής θεωρίας και μεταφραστής πολλών έργων του Τρότσκι και άλλων σημαντικών μαρξιστών συγγραφέων. Οι μεταφράσεις του θεωρούνται από τις καλύτερες.
Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το εργατικό και επαναστατικό κίνημα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Οι νεότερες γενιές θα βρουν στη δράση και στο έργο του, στο ήθος και στην καλοσύνη του, στην αφοσίωση και στην πίστη του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της σοσιαλιστικής επανάστασης, μια πηγή έμπνευσης και θάρρους στην πάλη τους απέναντι στη χουντική συγκυβέρνηση, στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η ΟΚΔΕ, στην οποία άφησε όλο το μεταφραστικό του έργο, αποτίει φόρο τιμής στο σ. Θεοδόση Θωμαδάκη και εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά της στην οικογένειά, στους φίλους και τους συντρόφους του.


τέλος βάζω ένα video από μια επανάσταση που δεν ξέρω αλήθεια πολλά... Αλλά αφού ο Θ. Θωμαδάκης συμμετείχε βάζω το video αυτό..




ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ





4 σχόλια:

  1. Πίκρα να χάνουμε ανθρώπους που πιστέψαμε.

    Συλλυπητήρια από την καρδιά μου akrat.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα Δάφνη

      ίσως δεν έγινα σαφής..

      δεν ακολούθησα τις ιδέες του όπως αυτός τις όριζε. αλλά ο σεβασμός που έδειχνε ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Δεν αντιμετώπιζε κανένα με κομματικούς υπολογισμούς.

      Διαγραφή
  2. Και τα δικα μου..Απο καρδιας...
    Στον ανθρωπο που εφυγε..Ευχομαι να μεινει παντα το εργο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγώ ελπίζω όσοι φίλοι του ανέλαβαν αυτό το καθήκον να το υπερασπιστούν.

      Διαγραφή

λαλατε