01 Μαΐου 2012

ΓΣΚ...... Ο νούμερο δύο ιστορικότερος σύλλογος της Ελλάδας.... Ζήτω στην Κύμη μας....





Ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε στην χώρα μας είναι ο ιστορικός Πανελλήνιος.... Η ομάδα που μετά τον ΠΑΟ ήταν η καβάτζα μου....Όταν έπαιζε μακριά από τον τάφο του Ινδού (το κλειστό γείπεδο μπάσκετ και βόλλευ κάτω από την θύρα 7 και 8 της λεωφόρου) ο ΠΑΟ πήγαινα να δω τον Πανελλήνιο...
Δεν ήξευρα όμως ότι στο χωριό μου, είχαμε την δεύτερη ιστορικότερη ομάδα της χώρας.... Γιατί η Κύμη Ευβοίας έχει την τιμή, να έχει δημοσιευτεί η ίδρυση και το καταστατικό δεύτερη μετά τον Πανελλήνιο... στην τότε εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
Εντάξει .... Δεν είμαστε ομάδα με Ολυμπιονίκες όπως ο Πανελλήνιος, ούτε είμαστε πρωταθλητές.... αλλά έχουμε την Ιστορία μας....

Για άλλη μιά φορά συνθέτω το παζλ του χωριού μας... Τώρα μεταξύ μας χωριό δεν είμαστε... Είναι γνωστό ότι είμαστε το μικρό Παρίσι χαχα....

Η Κύμη πρόκαμε μεγαλύτερα κέντρα του Ελληνισμού όπως η Σύρος το Νάπλι κλπ γιατί οι Βαυαροί και οι μεγάλες δυνάμεις πίστευαν ότι ήταν μια περιοχή με απίστευτα κοιτάσματα ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΑ...
Αποτέλεσμα ήταν να πλησιάσουν στο χωριό πολλοί Βαυαροί. Μετά την ΠΑΡΑΔΩΣΗ της Ευβοίας, μέσω της χρηματικής αποζημίωσης του Ελληνικού κράτους,  από τους Οθωμανούς, οι Βαυαροί και οι Έλληνες καραβοκύρηδες που γύριζαν τον κόσμο έφεραν τα σπορ.... Αυτές είναι φυσικά ΔΙΚΕΣ μου ερμηνείες και εκδοχές.... Ο Άγιος Νεκτάριος φυσικά όπως γράφουν οι επανιδρυτές στο site τους έπαιξε ρόλο.... παντού ο Άγιος Νεκτάριος, ο Φωστήνης, ο σημερινός Μητροπολίτης... Ουφ.... τι στο καλό κάνουν οι κοσμικοί.... Όλο μπύρες στο Ριρί πίνουμε μάλλον.... χαχα

Ο σύλλογος εγκαταλείφθηκε άγνωστο σε μένα πότε...

Επανιδρύθηκε, επαναστυστάθηκε από μια χούφτα φίλων του χωριού...

Το φοβερό του κατόρθωμα είναι ότι ανεβαίνει κάθε χρόνο μια κατηγορία.... Έχει ένα τμήμα το μπάσκετ....

Α ρε Κούμη......


Να σε δω στα σαλόνια.... και τι στο κόσμο.... χαχα....

Οχτρός είναι μόνο ένας.... Μην μπουν τίποτα τοπικοί παράγοντες .... και τα κάνουν μούτι....


Στο              http://www.gskimis.gr/home

του συλλόγου στο παράθυρο ιστορία διαβάζουμε....



Ιστορία Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης

Η ίδρυση του πρώτου Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης έγινε στην Κύμη το 1893 και με την νομιμοποίηση του (ΦΕΚ 221 τ. Α της 24.11.1893) αποτέλεσε το δεύτερο επίσημο Γυμναστικό σύλλογο στην Ελλάδα μετά τον ιστορικό Πανελλήνιο. Τρία χρόνια πριν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Pierre De Coubertin, στις 21 Αυγούστου 1893 ο Άγιος Νεκτάριος τέλεσε τα εγκαίνια του συλλόγου, ως μέρος ομιλίας του προς τους νέους της Κύμης σχετικά με τα οφέλη και την αναγκαιότητα της άθλησης στη ζωή τους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι καθήκον των αθλητικών συλλόγων είναι η σωματική και ψυχική ανάπτυξη των νέων με σκοπό να αναδεικνύονται οι νέοι σε «καλούς και ενάρετους άνδρες». Τα ιδεώδη αυτά, που συμπίπτουν με τις σκέψεις του Pierre De Coubertin, αποτέλεσαν οδηγό για τον ΓΣΚ καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του.
Ο ΓΣΚ με έμβλημα τη θεά Αθηνά, συνέχισε τη λειτουργία του για σειρά ετών αναδεικνύοντας τον αθλητισμό σε τοπικό επίπεδο μέχρι η λειτουργία του να ανασταλεί εν μέσω πολέμου και τα ίχνη του να χαθούν έως το 2010.
Τότε, μια ομάδα νέων από την Κύμη, παρακινούμενη από την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την επιθυμία τους να προάξουν τις αξίες που πρώτος ανέπτυξε ο Άγιος Νεκτάριος αποφάσισε την επανίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης. Υπό το ίδιο έμβλημα, ξεκίνησε την αθλητική του δραστηριότητα με ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών.
Για την ιστορία, οι πρώτοι αθλητές του επανιδρυμένου συλλόγου που στην συντριπτική πλειοψηφία τους μεγάλωσαν και ζουν στην Κύμη ήταν οι:
Γιώργος Γέραλης, Γεώργιος Γλάρος, Νικόλαος Γλυκός, Κωνσταντίνος Δημάς, Προκόπιος Δούνας, Χαράλαμπος Κωνσταντουρας, Aλέξανδρος Θεοδώρου, Ιωάννης Ιορδανίδης, Νικόλαος Κουτέλος, Ελευθέριος Μαλανδρής, Νικόλαος Γιαννιός, Δημήτριος Γιαννακός, Ευάγγελος Σέγκος, Ελευθέριος Πόγκας, Αναστάσιος Πέτσας, Παντελης Σεττος ,Χρήστος Μπασινάς, Βασίλειος Παπασταμέλος, Νίκος Πολιτάκης, Βασίλειος Σιδεράκης, Δημήτριος Σιδεράκης, Ιωάννης Σπανός, Σπυρίδων Τσικλιδής, Περικλής Ψύχας.
Επιστημονικοί συνεργάτες της Ομάδας και βασικοί συντελεστές της επανίδρυσης του Συλλόγου ήταν οι Χρήστος Λάμπρου και Ιωάννης Παπανικολάου, εκπαιδευτές Φυσικής Αγωγής.
Βασικός χορηγός είναι ο νεαρός επιχειρηματίας της Κύμης Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο οποίος είναι και ο ίδιος εν ενεργεία αθλητής.
Τα εκτελεστικά μέλη του πρώτου Δ.Σ. του επανιδρυμένου ΓΣΚ είναι οι επίσης αθλητές του συλλόγου Βασίλειος Παπασταμέλος και Σπυρίδων Τσικλιδής ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα.
Η έδρα του ΓΣΚ είναι το κλειστό αθλητικό κέντρο Κύμης «Νίκος Μαρίνος».
Η προσπάθεια αυτή, από τα πρώτα της βήματα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και μάρτυρας αυτού είναι η αθρόα προσέλευση των φίλων της καλαθοσφαίρισης τόσο στους εντός όσο και στους εκτός έδρας αγώνες.
Χάρη στην υποστήριξη αυτή και την προσπάθεια των αθλητών του, ο νέος ΓΣΚ στην πρώτη χρονιά μετά την επανίδρυσή του κατάφερε να προβιβαστεί από την Γ΄ Κατηγορία ΕΣΚΑΣΕ στην Β΄.
Η φιλοδοξία της Διοίκησης για διάκριση, τροφοδοτούμενη από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, συνεχώς ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά. Αποτέλεσμα αυτού, κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας της η ομάδα καθοδηγούμενη από τον Γ. Τσακωφίτη διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδό της στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ.
Το όραμα της Διοίκησης είναι η σταδιακή δημιουργία ενός ισχυρού Συλλόγου, η εμβέλεια του οποίου θα ξεπεράσει τα όρια της Κύμης και θα αποτελέσει διαφήμιση της περιοχής μας. Βασικός μελλοντικός στόχος αποτελεί η ίδρυση ακαδημιών καλαθοσφαίρισης ώστε να αναδειχθεί το ταλέντο των νέων της περιοχής και να προαχθεί ο υγιής αθλητισμός. Τέλος, μακροπρόθεσμη, φιλοδοξία της Διοίκησης είναι η επέκταση των αθλητικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου και σε άλλα αθλήματα πέραν της καλαθοσφαίρισης.
Το ταξίδι του ΓΣΚ μόλις ξεκίνησε. Οι στόχοι της ομάδας καταρρίπτονται συντομότερα απ ότι φανταζόταν οποιοσδήποτε και ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει. Με τη στήριξη του κόσμου που αγαπάει τον αθλητισμό, οι φιλοδοξίες μας συνεχώς θα μεγαλώνουν. Σας θέλουμε όλους σ αυτό το ταξίδι που ξαναγράφει ιστορία… με τη μια!



 Η ομάδα παλεύει φέτος για την άνοδο στην Α ΕΣΑΚΕ..... Αυτό θα ήταν είδηση.... Μια ομάδα που ανεβαίνει κάθε χρόνο μια καηγορία... Κάτι ανάλογο των Αμπελοκήπων του Καλαποθαράκου (αν θυμάστε οι φίλαθλοι του μπάσκετ...).

Δείτε τα πανηγύρια στο κλειστό μας γήπεδο ...



Πάμε γερά ο ύμνος του ΓΣΚ..... πάμε γερά...



Φυσικά η Κύμη έχει και ποδόσφαιρο τον τρανό ΑΟΚύμης που παίζει παρακαλώ.... στα σαλόνια της Δ. Εθνικής... έλα αοκάρα μου.....

έχει και βόλλευ αλλά εκεί φέτος πέφτουμε γμτ....

έμπαινε Κύμη πάρτους τα μυαλά... τρέλανέ μας....

Κύμη ολέ.... μεγεμελέ....

χαχα

6 σχόλια:

  1. Να σε δω στην Α1,μεχρι που θ'αλλάξω ομάδα στο μπάσκετ!:))
    -Ψέμματα λέω,τ'Αρειανά δεν πουλιούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κύμη ήταν ισχυρή ήδη από τα αρχαία χρόνια και οι Βαυαροί το γνώριζα αυτό. Αλλά δεν ήξερα ότι είχε τόσο παλιό κι ιστορικό γυμναστικό σύλλογο. Μπράβο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο δείμος του πολίτη


    χεχε τώρα είμαι κορδωμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παίδες ευχαριστώ...

    αλλά τι είναι αυτό που μου γράφει η summertime blues..????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε