20 Ιουνίου 2010

Ελάβαμεν ..... δημοσιεύομεν... νέον υπερεαλιστικόν περιοδικόν ο ΚΛHΔΩΝΑΣ

Εκ του Πολιτικού γραφείου της Κεντρικής επιτροπής υποεπιτροπής β. του κομματικού απαράτ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΟΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΡΑΤ... (του όρου και του όρους.....) και της στρουχτούρας του εν τύπου αναγιγνώσκον ελάβαμεν τις εξής αποφάσεις...

Α. Δημοσιεύομεν το μειλ του λάβαμεν

Β. Καταγγέλομεν το μειλ που λάβαμεν

Γ. Προτρέπομεν όπως διαβάσετε το εν λόγω περιοδικόν και μετά καταγγείλατε τας παρεκκλησεις εις τας παρακλείσεις του Αγίου Ποτάπιου .... μεγάλη η χάρη του...

Δ. Άπασες αι δυνάμεις υπό την πειθαρχικήν επιτροπήν της εκλεκτορικής βάσεω ημών και υμών διατελώμεν εις έπαρσιν άπαρσιν και έξαψιν..


ΤΟ ΝΕΟΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΌΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΚΛHΔΩΝΑΣ

ουδεμία σχέση έχωσιν με κλειδαράδες...


ΖΗΤΩ Η ΥΠΕΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΥΠΕΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΠΑΥΤΩΜΕΝΟΙ

ΖΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ .... βαθύ σύνθημα αγνώστου προελεύσεως...



το μειλ που λάβαμε για το τεύχος του ΚΛHΔΩΝΑ









«Μπορείτε να πείτε ποια υπήρξε η κεφαλαιώδης συνάντηση της ζωής σας; — Μέχρι ποιο σημείο αυτή η συνάντηση σας έδωσε, σας δίνει την εντύπωση του τυχαίου; Του αναγκαίου;» Αυτό ήταν το θέμα μιας υπερρεαλιστικής έρευνας που δημοσιεύτηκε το 1933 στο περιοδικό Minotaure. Από τότε ο υπερρεαλισμός βλέπει τη συνάντηση στο φως του τυχαίου, ως συνάντηση της εξωτερικής αναγκαιότητας και της εσω¬τερικής επιθυμίας. Στη συνάντηση ως ένα από τα προνομιακά πεδία άσκησης και καταγραφής της υπερρεαλιστικής εμπειρίας είναι αφιερωμένο το 4ο τεύχος του Κλήδονα.
Στο αφιέρωμα ανθολογούνται κείμενα υπερρεαλιστών από ολόκληρο το ιστορικό και γεωγραφικό φάσμα του κινήματος: André Breton, Benjamin Péret, Paul Éluard, Jean Schuster, Mary Low, Ody Saban, Rafet Arslan, Vicente Gutierrez Escudero και Eugenio Castro. Επίσης, τα μέλη και οι φίλοι της υπερρεαλιστικής ομάδας Λευκή Αθανασίου, Γιάννης Γκολφινόπουλος, Διαμαντής Καράβολας, Βαγγέλης Κούταλης, Γαλήνη Νόττι, Γιάννης Ξούριας, Νίκος Σταμπάκης καταθέτουν τις δικές τους σκέψεις και –ενίοτε παιγνιώδεις– εμπειρίες συναντήσεων...

Εκτός αφιερώματος:
• Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του κορυφαίου Αμερικάνου υπερρεαλιστή Franklin Rosemont (1943-2009) ο Νίκος Σταμπάκης γράφει για αυτόν και μεταφράζει 2 κείμενά του.
• Ο Σωτήρης Λιόντος μεταφράζει ποίηση του Γάλλου υπερρεαλιστή Guy Cabanel καθώς και ένα αφήγημα της Annie le Brun.
• Δημοσιεύεται το συλλογικό κείμενο «Υπερρεαλισμός και κινηματογράφος, πριν και μετά τη θραύση του καθρέφτη».
• Παρουσιάζονται επίσης καταγραφές υπερρεαλιστικών παιχνιδιών που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς από την ομάδα καθώς και ποιήματα και κείμενα των φίλων και των μελών της ομάδας, Λαμπρινής Αιωροκλέους, Γιάννη Γκολφινόπουλου, Σωκράτη Κέρκη, Σωτήρη Λιόντου, Γιάννη Ξούρια, Λύντιας Παπαζήση και Αλεξάνδρας Χαλκιά.
Το τεύχος εικονογραφείται από ενότητες σχεδίων και κολάζ των Ελένη Κορίτου, Μαριάννα Ξανθοπούλου και Θεώνης Ταμπάκη. Το εξώφυλλο είναι έργο της Γαλλίδας υπερρεαλίστριας Ody Saban.

1 σχόλιο:

λαλατε