29 Σεπτεμβρίου 2009

Φόβος...

Είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να βάλω όρια,


να φυλακίσω το ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ένστιχτο, που με οδηγεί και στην θλίψη...

Αλλά και στην χαρά, την ηδονή, την μέθεξη ... και στην θλίψι...

Θέλω να περπατήσω μαζί της στο δάσος, αλλά ξέρω.

Ο νους μου θα απογειωθεί, θα ονειρευτεί θα αγγίξει.

Και έχω τόσες αμφιβολίες.

Γι αυτό κοιμάμαι και ξυπνώ, προσποιούμενος δήθεν, ότι δεν σκέπτομαι.

Το χιούμορ πήρε τον οματειών του.

Θλημένος ατενίζω την θέλησή μου, αρκούμενος μονάχα, σε μια επικοινωνία.

Εξ' άλλου ποιός ξέρει, αν θα είναι παρούσα στα όνειρά μου.

Αν θα συντροφεύει, ή θα σκέπτεται το τυχαίον.

Αυτό που δένει, τις γνωριμίες, με το άπειρον του ποτέ.

Και καρτερώ... και καρτερώ...


Αφιερωμένο κάπου εκεί...

27 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1910-1920 στυφνό και ωραίο...




Στις διακοπές από τις πρώτες ημέρες στρώθηκα να διαβάσω τούτο το βιβλίο... Ας το παρουσιάσω πλήρως

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1910-1920 εκδόσεις ΚΟΥΚΙΔΑ του συγγραφέως Αδόλφου Τζίλι. Μετάφραση Νίκος Κοκκάλας. Επιμέλεια Ελένη Ζαχαροπούλου.
Οι γνώσεις μου γύρω από την Μεξικάνικη επανάσταση ήταν ομιχλώδεις, απροσδιόριστες. Ήταν με άριστα το 20 στο 2. Έτσι χωρίς να έχω διαβάσει του Τζον Ριντ το βιβλίο ούτε έχοντας δει κινηματογραφικές ταινίες βυθίστηκα στην μελέτη αυτού του βιβλίου.
Το πρώτο που μου μένει αφού το τελείωσα είναι ότι βρέθηκα εμπρός από ένα λαμπρό τραπέζι ΚΑΤΑΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ και στο τέλος τσίμπησα λίγο από όλα γιατί με έπιασε ένας απροσδιόριστος στομαχόπονος... Τι να φταίει άραγες για αυτή την ξαφνική ίωση του στομάχου? Ο κος Τζίλι (καθηγητής Πανεπηστημίου του Μεξικό) ή ο μεταφραστής?
Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αλλά η οσμή της ΚΑΘ ΕΔΡΑΝ πανεπηστημιακής φορμώλης δεν σε αφήνει να ταξιδέψεις μέσα στα τραίνα παρέα με τους "λεχρίτες" ινδιάνους, δεν σε αφήνει να οσμιστείς τις μυρωδιές του θανάτου, δεν σε αφήνει να ζήσεις μέσα στις καταλήψεις της πρωτεύουσας από τους επαναστάτες.
Σε αντίθεση με τα μεγαλειώδη έργα
Α) Το δίτομο Η ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
β) Το δίτομο Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ εκδόσεις ΑΛΛΑΓΗ του Λ. Τρότσκυ
το βιβλίο τούτο σε κρατά απίστευτα μέσα στα έδρανα ενός πανεπηστημίου. Είναι ένα ακαδημαικό έργο αναμφίβολα.
Αλλά ας μην κλαίμε συνέχεια. Είναι ένα έργο που πατά στις βάσεις γερά. ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Θα καταλάβεις το ΙΝΔΙΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ από την εποχή της Ισπανικής ανακάλυψης. Θα καταλάβεις τις αιτίες εκείνης της επανάστασης των ΤΡΑΙΝΩΝ.
Θα νιώσεις την ψυχοσύνθεση τα προγράμματα των ΒΙΛΑ και ΖΑΠΑΤΑ. Θα καταλάβεις πως είναι δυνατόν δύο φορές οι επαναστάτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ την εξουσία. Θα μάθεις ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ συγκριτικά με την Γαλλική Επανάσταση. Τον ρόλο των αναρχικών των βορειοαμερικάνων της ΙWW. θα μάθεις για θέματα που άπτονται των αγροτικών στρωμμάτων πράγμα δύσκολο στις ημέρες μας.
Στο 90% των συμπερασμάτων θα συμφωνήσω. Αν θέλετε να μάθετε κάτι από την επανάσταση που συνετάραξε το Μεξικό ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ.


Eπειδή μου αρέσει να παρουσιάζω ότι γράφω και αλλού... να τι έγραψα στο ωραίο site www.biblio.gr

Ομολογώ ότι τούτο το βιβλίο θα μπορούσε να ήταν μαγικό. Ωστόσο λες και είχε οκτώ τόνους βαρύδια ο συγγραφέας κατ αρχήν και ο Μεταφραστής -ίσως-.... Παρόλα αυτά είναι ένα βιβλίο που κανείς πρέπει να διαβάσει να σημειώσει επάνω του εκατό χιλιάδες παρατηρήσεις να στοχαστεί να ανακαλύψει τελικά το μέγεθος μιας επανάστασης που είχε σαν βάση της τους αγρότες και ιδιαίτερα τους Ινδιάνους...


ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1910-1920 εκδόσεις ΚΟΥΚΙΔΑ του ΑΔΟΛΦΟ ΤΖΙΛΙ. Μετάφραση Νίκος Κοκκάλας και επιμέλεια Ελένη Ζαχαροπούλου.

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει το έργο του Τζον Ρίντ για την επανάσταση αυτή, οπότε μπήκα στα βαθιά με τούτο το βιβλίο.
Βαθύτατος γνώστης του Μαρξισμού ο συγγραφεύς (καθηγητής πανεπηστημίου γαρ) έχει κάνει μια βαθειά τομή στην ιστορία του Μεξικού μια διεισδυτική έρευνα από την εποχή της Ισπανικής κατάκτησης (τρομερή η ανάλυσή του πως οι Ισπανοί πήραν την θέση των εξουσιαστών Μάγια ή Αζντέκων γμτ δεν θυμάμαι) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ. Τους πήραν εκπαιδευμένους και πειθήνιους από τους γραφειοκράτες πάτρωνές τους και τους έβαλαν ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ να δουλεύουν για την Ισπανική βασιλεία. Σαν να έχεις ένα μελήσι και στην θέση της δικής τους βασίλισσας να βάζεις μια ΔΙΚΗ ΣΟΥ... Απίστευτη κλεψιά μοναδική στην ιστορία του ανθρώπου.
Περιγράφει τα πάντα, τις πτυχές του Ζαπάτα του Βίγια τον ρόλο ενός Έλληνα στην επανάσταση (οπαδός του ουτοπικού σοσιαλισμού που πήγε να οικοδομήσει την Ουτοπία του εκεί) τον ρόλο και τις διαδικασίες του κινήματος. Την πολύπλευρη χρήση των σιδηροδρόμων από επαναστάτες και αντεπαναστάτες (τον ίδιο δρόμο πήρε και η Ρώσσικη επανάσταση)
Κορυφαίες στιγμές του βιβλίου είναι οι ψυχαναλυτικές αναλύσεις οι παραθέσεις με την γιακωβίνικη επανάσταση της Γαλλίας. Επίσης περιγράφει τον ασιατικό τρόπο παραγωγής και την στρεβλή συνείδηση που παράγει (όπως τα κοινοτικά κτήματα της τσαρικής Ρωσίας)
Το φοβερό είναι η περιγραφή της νίκης όταν ο Ζαπατίστηκος στρατός μπαίνει στην πόλη του Μεξικού μαζί με τα στρατεύματα της βόρειας επανάστασης του Βίγια και αφού την καταλαμβάνουν ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (αυτό είναι μεγάλο ράντσο για μας λέει ο Βίγια...) γιατί δεν υπήρχε σοβαρό εργατικό κίνημα και κόμμα. Είχαν όλο το Μεξικό εκτός από μια μικρή λουρίδα γης στην Βέλλακρούζ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ... Απίστευτο.. Πόσο μεγάλο ρόλο στην ιστορία έχει η ιδεολογία και το πρόγραμμα διακυβέρνησης (σάμπως ο Σπάρτακος δεν είχε στα πόδια του την Ρώμη... αυτός δυνιτικά φυσικά)
Το κακό είναι ότι διαβάζοντάς το το καλοκαίρι το ξέχασα στην βιβλιοθήκη του εξοχικού... οπότε εκεί είχα τα πάντα σημειωμένα και τα συμπεράσματα και ορισμένες διαφωνίες πιό συγκροτημένες.

Αλλά ορισμένες διαφωνίες μου θα ήταν άκαιρες εδώ...
Αυτό που έχω να πω όμως στα μείον του είναι ότι έχει μια οσμή ΚΑΘ ΕΔΡΑΝ εκφοράς του λόγου. Μια πανεπηστημιακή μούχλα. Μια απαισιοδοξία αδιόρατη... Μια σύγχιση του κορυφαίου με το επουσιόδες.
ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ που στοχάζετε.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα

22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ...

Θα είναι οξύμορο να μην πω και ορισμένες μπουρδίτσες γύρω από τη ιστορία αυτών που διάβασα...

Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ του ΙΛΑΝ ΓΚΡΑΙΛΤΣΑΜΕΡ μετάφραση από την Γαλλική Αλέξανδρος Ζαγκούρογλου




Αυτό το βιβλίο το έσουρνα ίσα με δύο χρόνια... Διάβαζα κάτι το παρατούσα ... Δεν είχα αυτό που λέμε ΠΟΛΥ ΟΡΕΞΗ. Ο λόγος ήταν ότι τις απόψεις μου τις είχα διαμορφώσει από μικρός. Ήξερα... Ωστόσο τα γεγονότα κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη στην ΣΥΝΑΓΩΓΗ του Βόλου και ένα άλλο γεγονός... που εκμηστηρεύτηκε μια φίλη με έκαναν φέτος να στρωθώ...
Μια Ελληνίδα Εβραιοπούλα, για ένα ολόκληρο χρόνο ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΉΤΑΝ στο θρήσκευμα Εβραία.
Έμεινα άναυδος τον Ιούλιο. Και τσουπ έπεσε το θέρος και οι διακοπές...

Θα σας αντιγράψω ένα κειμενάκι δικό μου από το νέο site www.biblio.gr
όπου έκανα την κριτική του βιβλίου τούτου...

""το βιβλίο, Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ του ΙΛΑΝ ΓΚΡΑΙΛΣΑΜΕΡ εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ μετάφρασις από τα Γαλλικά του Αλέξανδρου Ζαγκούρογλου, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο ιστορικής αναδρομής.
Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο έχει την εξαιρετική ιδιότητα που το κάνει χρησιμότατο. Για κάθε θέμα πχ για την Σοά (ολοκαύτωμα) παρατίθεντε όλες οι απόψεις των σύγχρονων και παλαιότερων ιστορικών του Ισραήλ. Αυτή η μοναδική ιστοριογράφιση με τις απόψεις των Σιωνιστών ιστορικών της αριστεράς ή πχ της φιλοσοβιετικής αριστεράς ή οι¨"νέοι" ιστορικοί ή οι ορθόδοξοι θρησκευόμενοι ιστορικοί ή ή ή.... (ουκ έστιν αριθμός) ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι μεγάλο ογκόδες με ημερομηνιακή δομή στο τέλος των σπουδαιότερων γεγονότων, που σε βοηθά να μάθεις ένα σωρό πράγματα. Σε βοηθά να σκεφτείς - αν όχι να αναθεωρήσεις - απόψεις που ευρέως κυκλοφορούν στην ημιμαθή Ελλάδα. Πχ θα μάθεις ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ (πως δηλαδή ο βασιλεύς της Ιορδανίας κατέσφαξε χιλιάδες Παλαιστήνιους).
Τι ήταν οι πόλεμοι πχ τι ήταν ο πόλεμος στο Σουέζ.
Τι ήταν ο Σιωνισμός και τι είναι σήμερα.
Τι είναι ο στρατός του Ισραήλ.
Τι έγινε στην Σοά (ολοκαύτωμα) και ποιός ο ρόλος του Σιωνιστικού κινήματος.
Θα μάθεις.... θα θα θα θα....
Μια ατελείωτη πηγή ερεθισμάτων, σκέψεων και μια βαθειά τομή στην ελληνική σκέψη.

Το συνιστώ και εύχομαι οι νέες γενεές να αποφύγουν το βαρβαρικό ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ....
Βγήκα σοφότερος? Όχι αλλά οι διαισθήσεις μου ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ...."""


Και πιό κάτω...

"πως ξεκίνησε ο σοσιαλιστικός σιωνισμός στα γκέτο πως έγινα οι aliya (οι απανωτές μεταναστεύσεις) πως αντιπάλεψαν τον ορθόδοξο Εβραισμό πως φτιάχτηκαν τα κιμπούτς τα εργατικά κιμπούτς... πως ήταν να γίνει το Ισραήλ στην Ουγκάντα και αντιπαλεύτηκε αυτή η άποψη.
Με λίγα λόγι ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ τις πτυχές του θα μάθεις για τον πόλεμο ενάντια στην Αγγλία πως ο ΟΗΕ ψήφισε την δημιουργία των δύο κρατών...
Πως τους Παλαιστήνιους δεν τους άφησαν οι Αιγύπτιοι, οι Ιορδανοί, οι Σύριοι .... να κάνουν χώρα....
Πάρε είναι απόλυτα σοβαρό και όσο το δυνατόν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ....
άλλα δεν ξέρω τι να σου πω ....
α θα καταλάβεις ότι είναι άλλο πράγμα οι Σιωνιστές άλλο το Ισραήλ άλλοι οι ορθόδοξοι Εβραίοι άλλοι οι.....
Πάντως σήμερα ο σιωνισμός σαν ιδεολογικό και πρακτικό ρεύμα μέσα στον Ισραηλίτηκο λαό είναι σε φθίνουσα πορεία. Σήμερα υπάρχει μια τρομερή κρίση γύρω από το τι είναι σαν κράτος .... Άυτό είναι περίπου το τέλος του βιβλίου... Είναι σε μια "ανάλογη" κατάσταση σαν την Τουρκία... με τον Κεμαλισμό... Κρίση ταυτότητας..."""


Φίλοι μου ήταν μια εμπειρία ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ένα ρούφηγμα στην πορεία ενός λαού...

το συστήνω...

σκηνές από την aliyah δηλαδή την μετανάστευση από την Αιθιοπία στο Ισραήλ για να σωθούν χιλιάδες μαύροι Εβραίοι...




ξανά στα δύσκολα ο akrat

14 Σεπτεμβρίου 2009

καλό φθινώπορο επισήμως

είναι απίστευτο φέτος...
αυτό που συμβαίνει είναι ότι ακόμα ο νους μου είναι στις διακοπές...
αυτή η Αθήνα φέτος αρνήτε να με ενσωματώσει...
Ας πούμε λοιπόν ορισμένες "αρλούμπες" για να περάσει η ώρα...
Ας κάνω απολογισμό διακοπών...


τόπος διακοπών Κύμη Ευβαίας

θάλασσα χάλια για το πόπολο τρέλα για εμένα.... ΈΝΑ ΚΥΜΑ ΜΑ ΤΙ ΚΥΜΑ ΟΝΕΙΡΟ...

διάβασμα φουλλλλλλλλλλλλλλλλ

διασκέδασις τσου... φέτος πήγα σε ελληνοπρεπή μπαρ.... έφαγα ελληνικό και ντίσκο με το κιλό... γιατί πήγαινα? γιατί είχε ησυχία και την φίλη μου την ιδιοκτήτρια...

περπάτημα στα ρουμάνια.... πω πω υπέροχο

ύπνος φουλ στην αρχή μετά από 22 ημέρες πάπαλα ΔΕΝ ΚΟΙΜΩΜΟΥΝ

πολιτική στο χωρίον .... τι είναι αυτούνο??

σκέψεις κάργα....

χειρονακτικές εργασίες ... για πρώτη φορά γιες

επισκέψεις σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις γιες

Εδώ να σταθώ. Πήγα σε ένα υπέροχο φεστιβάλ στο platanroof ένα επίγειο παράδεισο .... μέσα στα πλατάνια με γκαζονάκι και οι Γερμανοί που το έχουν.... μας έβγαλαν τα μάτια με την ευαισθησία τους και την αξιόλογη παρουσίαση των θεμάτων. Πήγα την ημέρα που είχαν τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους... Μια μαγεία ένα όνειρο.
Εκεί ήπια και ευθράνθηκε ο ουρανίσκος μια τοπική .... ναι ναι .... τοπική Μπύρα (κόκκινη ή ξανθή)που βγαίνει σε ένα χωριό που ονομάζετε ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ.... Θεική μπύρα ένα χάρμα... το χωριό αυτό ανήκει στον δήμο Αυλωναρίου είναι ένα χωριό με ποτάμι....
αν πάτε από Εύβοια μεριά ζητήστε την μπύρα που βγαίνει ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΗ με υπέροχο μεράκι...

Το κακό είναι ότι δεν μπορώ να ενσωματωθώ στην πόλη φέτος τι κακό... Δεν βρίσκω ένα ενδιαφέρον ένα κάτι τις να μου κινεί την περιέργεια...

θέλω στην επόμενη ανάρτησί μου να σας γράψω για τα υπέροχα βιβλία που διάβασα στις διακοπές. Ειλικρινά έμεινα ενθουσιασμένος.

σας φιλώ

ο μη ενσωματωμένος Αθηναίος..