12 Νοεμβρίου 2009

Η κόπτικη μειονότης της Αιγύπτου...

Εδώ ο πατριάρχης τους.... shenuda



Αφορμή για το σχόλιό μου είναι το γεγονός της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ σφαγής των γουρουνιών στην Αίγυπτο με πρόσχημα την νέα γρίπη...
Έτσι τα 2,000,000 κοπτών ζούνε ένα ακόμα διωγμό και είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε συνθήκες ένδειας ιδιαίτερα στην Νότιο Αίγυπτο... (δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν πλούσιοι κόπτες...)
Κυνηγημένοι από το δήθεν φιλελεύθερο Ισλάμ.... ζούνε σε συνθήκες μόνιμης απειλής και διωγμών...
Αποκομένοι από την Ορθοδοξία (μετά την Δ. Οικουμενική σύνοδο) μας χρειάζονται όλους. Χρειάζετε κάθε φορά να διαμαρτυρώμαστε στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση παντού... μπας και σώσουν τα κεφάλια τους...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 4-1-2000

"Υπό έλεγχο τέθηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, οι συγκρούσεις που μαίνονταν επί τρεις συνεχόμενες μέρες σε τρία χωριά της νότιας Αιγύπτου ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς κόπτες. Ο απολογισμός, βαρύτατος και, σύμφωνα με παρατηρητές, πρόκειται για τις χειρότερες θρησκευτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Περισσότερα από 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τους 44 έφθασαν οι τραυματίες, ενώ αγνοούνταν, μέχρι χθες βράδυ, 10 άτομα. Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο Μαχμούντ αλ Φισάουι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δε διευκρίνισε το θρήσκευμα των θυμάτων και αρκέστηκε να τονίσει ότι, πλέον, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ηρεμία μετά από την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη των επεισοδίων σε ταραχοποιά στοιχεία, που θέλησαν να προκαλέσουν έχθρα ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες και υπογράμμισε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν και στις δύο κοινότητες...."


Εδώ ένα βίντεο που περιγράφει το αλφαβητάριό τους...




Ας ακούσουμε έναν ωραίο ύμνο ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ... εδώ θα δείτε ίσως και τις διαφορές ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τους Κόπτες... Ωστόσο οι συνομιλίες για ένωση είναι από ότι έχω διαβάσει σε εξέλιξη....
Ακούστε τον ύμνο ως το τέλος





Ας δούμε και ένα βίντεο αφιερωμένο στον πατριάρχη τους με τα ανατολίτικα τραγούδια τους.

11 σχόλια:

  1. Συνομιλίες για Ένωση Εκκλησιών πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι αν αυτές γίνονται σε ένα ιμπεριαλιστικό πλάισιο ελέγχου κι άλλων εδαφών ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προτιμώ τους κόπτες της Αιθιοπίας που έχουν ανακηρύξει άγιο τον BOB MARLEY...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάντως από τον ύμνο ( άγιος ο θεός ), που παραθέτεις δεν συνάγονται διαφορές τους Ορθοδόξους όλα είναι θέμα ερμηνείας. Με τους κόπτες ειδικά έχει προχωρήσει πολύ ο διάλογος, σχεδόν τα βρήκαν και αν δεν υπήρχαν θέματα παραδόσεων (π.χ. τι θα γίνει με κάποια πρόσωπα που για τους μεν είναι άγιοι για τους άλλους "αιρεσιάρχες") θα είχε γίνει η ένωση.
    Τώρα για το θέμα της σύγκρουσης των θρησκειών - πολιτισμών είναι κάτι δύσκολο και κάθε φορά μοναδικό. Είναι αλήθεια ότι στο Ισλάμ ταυτίζεται η θρησκευτική και πολιτική κοινότητα και έστι δυσκολεύονται να συνυπάρξουν, αλλά από την άλλη ιστορικά στις ισλαμικές αυτοκρατορίες επέζησαν πολλές άλλες θρησκείες και δημιούργηθηκε και μια σχετική κουλτούρα συνεργασίας- έστω και υπό όρους π.χ. Οθωμανικό κράτος.
    Το θέμα είναι ότι ο σύγχρονος φουντενταμενταλισμός που έχει πολιτική και όχι θρησκευτική εξήγηση σπρώχνει πολλούς μουσουλμάνους να αναζητήσουν ταυτότητα σε ένα αρχαϊκό μουσουλμανικό κήρυγμα, το οποίο όμως ευτυχώς δεν συμπεριλαμβάνει όλο το ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και θα συνεχιζω απο τον απο πανω μου λεγωντας το ιδιο και για την χριστιανικη κοινοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω να συζητώ "θρησκευτικά" χωρίς να εμπλέκονται τα πολιτικά.
    Δεν είναι όμως δυνατό.

    Εκτιμώ την πίστη του καθενός, όποια
    κι αν είναι αυτή.
    Πάντα όμως το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι όλα όσα έχουν γίνει στο όνομά της.

    Γι αυτό προτιμώ να διαβάζω και να
    αντιμετωπίζω τις θρησκείες ως κοινωνικά και ιστορικά φαινόμενα.

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είχα ιδέα ούτε καν τι είναι οι Κόπτες και μου κίνησαν την περιέργεια τα όσα έγραψες! Έψαξα και διάβασα μερικά πράγματα. Με την άδειά σου τα κολλάω στο σχόλιο για όποιον είναι το ίδιο άσχετος με μένα!

    "Κόπτες λέγονται οι ντόπιοι κάτοικοι της Αιγύπτου που ασπάστηκαν το Χριστιανισμό κατά την περίοδο της εξάπλωση του Χριστιανισμού. Η Αίγυπτος ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. ήταν ελληνικό βασίλειο με πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια, πόλη που έκτισε ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, όταν κατέλαβε την Αίγυπτο.

    Οι κόπτες ανήκουν στην μονοφυσική αίρεση, συνέπεια του οποίου ήταν αρχικά να κυνηγηθούν από του Βυζαντινούς και κατόπιν από τους Άραβες και Τούρκους. Σήμερα, αν και μιλούν αραβικά, γράφουν ακόμη με το ελληνικό - κοπτικό αλφάβητο.

    Το όνομα «Κόπτης» λέγεται ότι προήλθε από το ελληνικό (Αί)γύπτιος > (γ)κύπτης = λατινικά Copt.

    Κοπτική γλώσσα λέγεται η επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου από τον 3ο αι. π.Χ., δηλαδή όταν η Αίγυπτος κατακτήθηκε από τους Έλληνες, μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. που αντικαταστήθηκε από την Αραβική. Σήμερα οι κόπτες μιλούν αραβικά, όμως κατ’ ιδίαν μιλούν και κοπτικά.

    Κοπτική γραφή λέγεται η επίσημη γραφή της Αιγύπτου κατά την χριστιανική περίοδο της Αιγύπτου, η γραφή της κοπτικής γλώσσας. Η γραφή αυτή χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο και οι λέξεις γράφονται όπως και στην ελληνική, δηλαδή από δεξιά προς αριστερά και ορθογραφικά με ίδιους κανόνες ως στην ελληνική.

    Ειδικότερα, στο κοπτικό αλφάβητο πλην των ελληνικών γραμμάτων υπάρχουν και μερικά γράμματα ακόμη από την τοπική δημοτική ιερογλυφική γραφή, για ιδιαίτερες συλλαβικές προφορές που δεν υπήρχαν στην ελληνική."

    πηγή: http://www.krassanakis.gr/coptic.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ μου άρεσε το αλφαβητάρι, ιδιαίτερα ο τρόπος σχεδιασμού των γραμμάτων.... καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ζήτημα είναι
    να βλέπουμε τι κρύβεται
    πίσω απ' τις θρησκευτικές συγκρούσεις
    και ποιούς εξυπηρετούν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι αγνωστικιστής αλλά θέλω όλες οι Θρησκείες να τελούν τις λειτουργίες τους ελεύθερα. Προφανώς δεν συμφωνώ με ιδιολογίες τύπου Ταλιμπάν. Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι για τους κόπτες ή ο μέσος Αιγύπτιος θα το θεωρήσει εξωτερική παρεμβολή στα εσωτερίκα θέματα της χώρας;

    Είδα μόνο το τρίτο βίντεο και η μουσική μου άρεσε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ
    ΕΎΓΕ
    απαντήσατε σε ένα θέμα που δεν περίμενα να γράψετε...
    εγώ δεν είμαι εδώ να σας δόσω ΤΙΣ αποψάρες και τις θέσεις...
    εγώ αναφέρω συνήθως πτυχές που έχουν ένα ενδιαφέρον σχετικό ή όχι...
    πτυχές μιας ζωής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε